Christian Weij

FERMENTATIE SPECIALIST / FOODDESIGNER


Check mijn nieuwe fermentatie T-shirts in de Spreadshirt shop. Keuze uit 15 fermentatie thema’s.
Let op: Dit is niet dezelfde shop als waar je mijn boeken en workshops vindt.

OVER MIJ

Laat ik me even voorstellen. Ik ben Christian Weij, fermentatiespecialist, fooddesigner en een liefhebber van de culinaire wereld in de breedste zin van het woord. Al sinds mijn achtste levensjaar voel ik een sterke verbinding met koken en lekker eten, een passie die door de jaren heen alleen maar sterker is geworden.

Mijn vroege carrière voerde me van Apple computers naar het communicatiebureau YellowMind. Als creative director deed ik niet alleen waardevolle ervaring en inzichten op, maar leerde ik ook hoe belangrijk de verschillende facetten van een concept zijn en hoe je mensen kunt inspireren. Dit heeft mijn begrip van het creatieve proces enorm verdiept. Tegelijkertijd lanceerde ik mijn eigen cateringbedrijf, Papa’s Pasta. Hierbij viel de combinatie van kwaliteit, creativiteit en een diepe persoonlijke gedrevenheid op, elementen die sindsdien kenmerkend zijn voor al mijn projecten.
 
In 2010 nam mijn loopbaan een beslissende wending: Ik ei mijn baan bij YellowMind op stortte me volledig op fooddesign, met een focus op duurzame voedselconcepten. Mijn werk strekt zich uit over een breed spectrum – van het ontwikkelen van recepten tot het opzetten van inspirerende workshops en het creëren van boeiende voedselgerelateerde communicatiecampagnes en festivals.
 
Het begrip “locatie” nam een heel nieuwe betekenis voor me aan toen ik samen met mijn vrouw Petra Busser van 2010 tot 2015 Puur-e runde, het eerste pop-up restaurant in Nederland. Elke week toverden we een nieuwe plek om tot een culinair paradijs – een boerderij, een leegstaande fabriek, een plek midden in het bos, niets was te gek.
 
De rol als auteur van twee succesvolle kookboeken en als ervaren fermentatiespecialist heeft me in staat gesteld om mijn kennis en passie te delen met een breed publiek. De crème de la crème van de restaurantwereld, waaronder Flore**, Brut172**, de Nieuwe Winkel**, Treeswijkhoeve**, de Lindehof** en Tribeca**, hebben mijn lessen geïntegreerd in hun dagelijkse operaties. Daarnaast hebben bedrijven zoals Unilever, Heinz en DSM en onderwijsinstellingen zoals de Friese Poort, Wageningen UR en Aeres van mijn inspiratiesessies en gastlessen geprofiteerd.
 

Ondertussen koesterde ik een droom, een droom om een unieke plek te creëren waar ik gasten kon inspireren en ze kon meenemen op een duurzame reis. Na 10 jaar harde werken werd in 2021 deze droom werkelijkheid met de opening van het SmaakPark in Ede. Dit park is een culinaire ontmoetingsplek en een levend laboratorium, waar de grenzen van smaak en textuur worden verlegd en waar gasten de magie van fermentatie en duurzame voedselproductie kunnen ervaren. Het SmaakPark weerspiegelt mijn diepgewortelde overtuiging dat goed eten meer is dan alleen voeding – het is een kans om onze relatie met de natuur te herdefiniëren en een duurzamere toekomst te creëren.
 
Ik ben trots op de vele voedselinitiatieven waar ik mee samenwerk, waaronder Dutch Cuisine en het internationale netwerk LaFuGa. Door het samenbrengen van gelijkgestemde professionals, werken we samen om de wereld van voedsel voortdurend te herdefiniëren en te innoveren.
 
Ik nodig je van harte uit om samen met mij deze fascinerende reis te maken. Of je nu je vaardigheden in de keuken wilt verbeteren, op zoek bent naar een unieke culinaire ervaring voor een evenement of je team wilt verrijken met de kennis van fermentatie, ik ben hier om je te helpen. Neem contact op en laten we samenwerken om jouw culinaire visie tot leven te brengen. En wees welkom in mijn wereld van smaak en (duurzame) innovatie!

Mijn geschiedenis

 • 1998 – 2010 : designer, conceptontwikkelaar en creative director YellowMind
 • 2005 – 2011 : oprichter Papa’s Pasta (Italiaanse catering en delicatessen)
 • 2010 – 2015 : organisator pop-up restaurant Puur-e
 • 2012 : organiseren van professional day van Food4You festival
 • 2014 : project manager Ede- hoofdstad van de Smaak
 • 2015 : het meest gelezen fermentatieboek ‘Verrot Lekker’ uitgegeven.
 • 2015 – heden : fermentatie workshops, masterclasses en inspiratiesessie in binnen- en buitenland
 • 2016 : opening van Eetlokaal VanChris 
 • 2016 : organiseren 1e Rotzooi festival
 • 2017 : organiseren 1e Störrig festival 
 • 2018 : het fermentatieboek ‘Verrot Gezond’ uitgegeven.
 • 2021 : opening van het SmaakPark
 •  

Hoi
Leuk dat je er bent!

Schrijf je in op mijn nieuwsbrief
en je hoort als eerste wanneer er weer nieuwe workshops of andere evenementen te boeken zijn.

Let's go!

We don’t spam! Read our [link]privacy policy[/link] for more info.